El evento se reinventa y reduce el número de restaurantes y de aulas en directo para ofrecer una experiencia segura. La cita será del 3 al 7 de noviembre en Expourense
04 nov 2021 . Actualizado a las 11:51 h.Veinte meses después, Xantar regresa a Expourense. El salón gastronómico vivirá entre el 3 y el 7 de noviembre su edición número 22. El baile de fechas ha permitido que Ourense no se quede ningún año sin esta feria, que tiene en sus restaurantes y en su extensa lista de actividades paralelas el gran atractivo para los visitantes. Xantar 2021 se adaptará, como no puede ser de otra forma, a la nueva realidad derivada de la crisis del coronavirus, pero lo hará sin perder su esencia. El número de restaurantes se reduce y se queda en 8. Se ofertarán un total de trece menús, con precios que se mueven entre los 12 y los 35 euros. Habrá 7 propuestas con acento gallego y una portuguesa.
La provincia de Ourense estará representada por cinco restaurantes. El Concello de A Arnoia se estrena con un espacio propio que ofrecerá un completo menú con el pimiento de esta localidad como hilo de conductor y presente en todos sus platos, incluso en el helado. Otra de las novedades de esta edición es el restaurante del municipio de O Irixo, con productos locales. No faltará a la cita el Inorde, que ha renovado su concepto gastronómico con una propuesta que quiere poner en valor en turismo vinculado a la comida. Otro de los fieles será el del Concello de Ourense, que presentará el menú compuesto por los pinchos ganadores de la última edición del concurso Sabores de Ourense. La tercera novedad llega desde la propia ciudad, con un restaurante del conocido Bodegón Antiga Leiteiría, del barrio de A Ponte. Fuera de la provincia, los amantes del marisco y los pescados frescos podrán elegir entre los tres menús que ofrece el restaurante de Porto da Guarda, que tiene a la langosta como protagonista. Destaca también el menú presentado por la Federación de Razas Autóctonas de Galicia (Boaga), que incluye platos elaborados con siete de las ocho razas reconocidas. La oferta la completa el restaurante de Vila Real, de Portugal.
Pero Xantar va mucho más allá de la oferta de sus restaurantes. La edición 22 quiere servir de punto de reencuentro para los profesionales de la enograstronomía y el turismo. Se centrará en la promoción de los sabores del Camino de Santiago y contará con 160 expositores de cuatro países y un amplio programa con más de cien actividades. Además de los restaurantes también se reducirá el número de aulas de cocina en directo para poder ampliar los espacios y ofrecer al visitante una experiencia segura. «Fixemos un protocolo cando había unhas restriccións que agora xa non hai e decidimos non movelo. Estamos moi por debaixo do que se podería facer para que a xente viva unha experiencia segura», explicó Rogelio Martínez, director gerente de Expourense.
En la presentación del salón, que arrancará el próximo miércoles en Expourense, también estuvieron presentes el delegado de la Xunta en Ourense, Rogelio Martínez, el vicepresidente de la Diputación de Ourense, Rosendo Fernández, y la concejala de Turismo del Concello de Ourense, Flora Moure.
Consulta aquí todos los menús disponibles en Xantar:
MENÚ O IRIXO
- Menú 1
Empanada de torresmos e chourizo ceboleiro
Sopa de cocido tradicional
Cocido típico do Irixo
Requeixo con mel e xeado de marmelo ou Filloa con salsa de toffee e xeado de castaña
Pan e viño branco e tinto D.O. Ribeiro
Prezo: 30 euros
- Menú 2
Croquetas de lacón
Cazolada de cogomelos e castañas
Croca de tenreira con pataca española
Requeixo con mel e xeado de marmelo ou Filloa con salsa de toffee e xeado de castaña
Pan e viño branco e tinto D.O. Ribeiro
Prezo: 27 euros
Menú Inorde
- OURENSE, Destino enOUgastronómico
Xamón selecta Coren
Tomate recheo de requeixo e labras de lacón
Empanada de solombo e shitake
Fabas lobas de San Martiño
Xarrete de tenreira ó viño mencía con puré de patacas e castañas Cuevas ou Polo ecolóxico Coren con boletus
Castañas Cuevas en almíbar con crema de limón e Leite frito con mel
Pan de Cea e viños de adegas das catro D.O. da provincia de Ourense participantes en Agriconect 4.0
Prezo: 29 euros
MENÚ PORTO DE A GUARDA
- Menú 1
Cazola mariñeira de fabas, choco da ria, ameixas, mexillóns e lagostinos
Tosta con ventresca de peixe espada gourmet ORPAGU
Lagosta da Guarda con arroz
Torta de crema de queixo ou macedonia de froitas frescas
Pan de Cea e viño das D.O. Rías Baixas, Ribeira Sacra e Ribeiro
Prezo: 35 euros
- Menú 2
Cazola mariñeira de fabas, choco da ria, ameixas, mexillóns e lagostinos
Tosta con ventresca de peixe espada gourmet ORPAGU
Peixe espada do Atlántico Noroeste á prancha con cachelos e pisto galego ou Entrecosto de terneira dos montes a A Groba con patacas fritas
Torta de crema de queixo ou macedonia de froitas frescas
Pan de Cea e viño das D.O. Rías Baixas, Ribeira Sacra e Ribeiro
Prezo: 28 euros
- Menú 3
Cazola mariñeira de fabas, choco da ria, ameixas, mexillóns e lagostinos
Tosta con ventresca de peixe espada gourmet ORPAGU
Arroz caldoso de rape con mariscos
Torta de crema de queixo ou macedonia de froitas frescas
Pan de Cea e viño das D.O. Rías Baixas, Ribeira Sacra e Ribeiro
Prezo: 25 euros
MENÚ 100% RAZA AUTÓCTONA
- Federación de Razas Autóctonas de Galicia
Táboa de entrantes de Razas Autóctonas:
Bao de churrasco de Razas Bovinas Autóctonas con chimichurri emulsionado e picada fresca.
Mini taco de Galo de Mos en escabeche temperado.
Croquetas de cordeiro asado de Raza Ovella Galega.
Medallón de estufado de Razas Bovinas Autóctonas con gnoquis en salsa de queixo D.O. Arzúa-Ulloa.
Entrecotte de Razas Bovinas Autóctonas con grellado de verduras.
Crême Brûlée de ovo de Galiña de Mos, xeado de castaña e froitos de outono.
I.X.P. Pan de Cea e viño tinto e branco da D.O. Monterrei.
Prezo: 30 euros
MENÚ VILA REAL
Buffet de entrantes: Xamón de Vila Real, Afumados, Ensalada de Bacallau, Ensalada de Orella, Fígado encebolado, Fritos de Bacallau, “Rojõezinhos” Ensaladas Frías, “Tripas aos Molhos”, Embutidos Fritos, Pataniscas de Bacallau e Empanadas.
Lombo de bacallau con pan de millo, patacas e verduras salteadas ou
Tenreira de Maronês DOP con Queixo da Serra, patacas e verduras salteadas.
Buffet de Sobremesas:
Flan caseiro, Torta de laranxa, Touciño de ceo, Crema de ovo e Crestas de Galo.
Pan e viños de Vila Real.
Prezo: 30 euros
MENÚ CONCELLO DE OURENSE
- Menú 1
Pinchos do Concurso Sabores de Ourense:
Callos da Tía María
Tartar de atún vermello regado con aceite de aromáticas frescas
Ensalamiña de tomate
Sugus de outono
Torta matanza (de cacheira e carne ao caldeiro con crema de grelos)
Unha ración de polbo á feira y pan
Flan de San Martiño (de castañas) ou Xeado de polbo
Pan e viño D.O. Ribeiro
Prezo: 30 euros
- Menú 2
Unha ración de polbo á feira y pan
Prezo: 12 euros
MENÚ DA ARNOIA
Chupa - chups de queixo da Baixa Limia, I.X.P. Mel de Galicia do Xurés, confitura de pementos da Arnoia, xamón de porco larexo liofilizado con perlas de yozù e aceite de alfábega.
Tartar de tenreira galega e paleta de porco criado con castañas, aguacate, caviar de arenques, cebola crocante, perlas de trufa negra e “kimuchi no moto” de pementos da Arnoia.
Zamburiña peregrina con pisto de pementos da Arnoia, aceite de carbón e lingua crocante de Xamón Selecta.
Pemento da Arnoia recheo de mousselina de xabaril con salsa de mestura forestal.
Pot-au-Feu de tenreira cachena con verza branca, boletus liofilizados, ali-oli de Allo do Oso e amorodos caramelizados.
Cristal de letría castrexa con froitos vermellos da Serra do Quinxo, xeado de pementos de Arnoia e Peta Zetas de chocolate.
Pan e viños da D.O. Ribeiro.
Prezo: 29 euros
MENÚ ANTIGA LEITEIRÍA ? A PONTE
Aperitivo de bacallau e oliva rechea
Mini burger de vaca e queixo de Arzúa-Ulloa
Croqueta de polbo á feira e queixo de cabra do país
Ravioli de osobuco de vaca e crema de boletus
Cachopo de tenreira galega ou Bacallau a Broa con castañas
Torrada brioche con crema de castañas e xeado
Pan e viño mencía e godello D.O. Ribeira Sacra
Prezo: 30 euros