Patrocinado por

A Festa da Xouba brinda unha oda ao produto estrela de Rianxo e reparte 500 racións diarias

Carlos Peralta
Carlos peralta RIBEIRA / LA VOZ

VEN A GALICIA

Festa da Xouba de Rianxo
Festa da Xouba de Rianxo SAINZA PARDAL

O mexillón, con 300 quilos dispensados, e a empanada, foron outras opcións na carpa situada no Campo de Arriba

25 jul 2022 . Actualizado a las 09:26 h.

A Festa da Xouba foi, unha vez máis, a celebración idónea para facer inseparable a unión entre este produto e o concello de Rianxo. A exaltación regresou esta fin de semana ao calendario de festexos e fíxoo desde a súa antiga localización, o Campo de Arriba. As edicións anteriores celebráronse no Paseo da Ribeira, pero o goberno local decidiu situala no seu anterior emprazamento para non arrebatarlle nin espazo nin protagonismo ao mercado local.

Unha extensa carpa centralizou a exaltación. Desde alí dispensáronse 500 racións do prato de xoubas por excelencia, rigorosamente acompañado por pementos de Padrón, cachelos e pan de millo. Para hoxe, o Concello, organizador da cita xunto co confraría de pescadores, preparará medio millar de racións máis para que ninguén quede sen probar o manxar.

Goteo constante

Unha ducia de persoas atenderon o goteo constante de comensais, que encheron as mesas da carpa. Ademais do produto estrela, a oferta completouse con porcións de empanada —con xoubas, por suposto— e de racións de mexillóns ao vapor. A organización preparou 300 quilos que serviron de antesala para outro clásico do verán rianxeiro: a Festa do Mexillón, prevista do 6 ao 7 de agosto.

A cociñeira Lucía Freitas, propietaria dun restaurante premiado cunha estrela Michelín, encabezou o sábado un espectáculo culinario no Liceo Marítimo de Rianxo. Onte, recolleu a súa testemuña o cociñeiro local Miguel Mosqueiro. Ambos mostraron varias opcións para degustar a xouba noutros formatos: nunha ensalada rusa, en tempura, escalivada... Toda unha amálgama de receitas nas que, do mesmo xeito que na carpa, a xouba foi o eixo central.

O alcalde de Rianxo, Adolfo Muíños, anticipa que o Concello será, de novo coa colaboración da confraría, o organizador da próxima Festa da Xouba. «Haberá edición cando haxa produto, non imos facela sen contar con xouba da ría», apuntou o mandatario rianxeiro.

A Festa da Xouba comezou esta edición coa presentación na xornada do sábado da marca de calidade Xouba de Rianxo.

Hoxe é a última xornada desta celebración, na que o cociñeiro Manuel Gómez tamén tratará de descubrirlle ao público asistente novos métodos para gozar do produto protagonista destes días.

Máis opcións

Non será o único reclamo de Rianxo estes días. Paralelamente á celebración da Festa da Xouba, o municipio vive a Feira do Libro na praza de Castelao coa participación de seis librerías.

Estaba previsto que, na mesma localización que a Feira do Libro, tivera lugar un concerto de Carlos Cernadas. Os máis pequenos poden escoller entre degustar unha boa ración de xouba, abrir unha fiestra a un novo mundo a través dun libro, ou gozar do desfile de monicreques organizado polo festival de monicreques tradicionais ibéricos, Titiriberia, que se celebra na localidade desde o pasado domingo ata o próximo 31 de xullo. O 25 de xullo chega, polo tanto, cargado de alternativas para os veciños de Rianxo.